Werk je veel thuis? 3 tips voor een betere ergonomie

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Werk je veel thuis? 3 tips voor een betere ergonomie

Door de ergonomie in jouw thuiskantoor in orde te maken, kan dit een hele positieve invloed hebben in hoe productief je bent en hoe je je voelt wanneer je vanuit huis werkt. We hebben 3 geweldige tips verzameld die een bijdrage leveren aan de benodigde ergonomie, of het nu je eerste dag is dat je vanuit huis werkt of dat je het al jaren doet!

1. Kies de beste bureaustoel binnen je budget

Hoewel veel bureaus voor thuiskantoren zijn uitgerust met ergonomische functies, worden stoelen vaak over het hoofd gezien. Het is belangrijk om een ergonomische stoel te vinden die zowel je lumbale regio als je dijen en heupen ondersteunt. Hier zijn een paar snelle tips over waar je op moet letten bij een bureaustoel:

• Verstelbare armleuningen
• Hoofdsteun
• Verstelbare zitting
• Verstelbare rugleuning
• Lendensteun (vaak middenlendesteun genoemd)
• Voetsteunen
• Wielen

Als je nog nooit in een ergonomische stoel van hoge kwaliteit hebt gezeten, zul je misschien schrikken hoeveel comfortabeler deze is dan je oude bureaustoel. Het zijn zelfs totaal andere werelden.

De beste bureaustoel moet zowel bij je bureau als bij je lichaamstype passen, dus zorg ervoor dat hij genoeg aanpassingen heeft om aan beide behoeften te voldoen!

2. Ga ook op zoek naar het beste zit sta bureau dat past binnen je budget

Net als bij het hebben van een ergonomische bureaustoel, speelt ergonomie ook een grote rol bij het kiezen van een zit sta bureau. Door de hele dag van houding te kunnen veranderen, kun je geconcentreerd blijven en is de kans op (rug)pijn na lange periodes van zitten een stuk kleiner.

Het eenvoudig kunnen veranderen van houding helpt niet alleen de bloedstroom en bloedsomloop te verbeteren, maar vergroot ook ons bewustzijn van de positie waarin we zitten en/of staan en de duur ervan. Dit kan onnodige spanning en vermoeidheid gedurende de dag verminderen, wat de algehele focus kan verbeteren. En wie wil er nou niet meer focus?

Door te investeren in een zit sta bureau in combinatie met een ergonomische stoel, optimaliseer je de ergonomie wanneer je vanuit huis werkt. Met het beste zit sta bureau kun je je werkstation op elk moment optimaliseren op basis van je behoeften, terwijl een ergonomische stoel je helpt bij het ondersteunen en met je meebeweegt tijdens alle fasen van zitten en staan.

3. Correcte plaatsing van je monitor

Een juiste plaatsing van je monitor is essentieel als je nek-, schouder- en rugklachten wilt voorkomen tijdens het thuiswerken. Het zou natuurlijk een aandachtspunt moeten zijn in elke werkruimte, maar het is vooral belangrijk als je het grootste deel van je dag thuis doorbrengt. Ergonomie speelt een grote rol bij het verminderen van vermoeidheid van de ogen en het verminderen van rugpijn, dus je wilt ervoor zorgen dat alles zo comfortabel mogelijk is.

Je wilt je monitor niet te hoog of te laag gepositioneerd hebben, en ook niet te dichtbij of te ver weg; je moet de juiste positie vinden waar alles perfect is uitgelijnd. Overweeg om te investeren in een ergonomische monitorstandaard, waarmee je je scherm op ooghoogte kunt plaatsen en parallel aan je ogen kunt houden.

Andere bekeken ook