Wie is Zeus en waarom is hij de meest machtige god?

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wie is Zeus en waarom is hij de meest machtige god?

Als je denkt aan Griekse goden, is Zeus een veel genoemde naam. Wie was Zeus en wat weten we allemaal over deze oppergod?

Wie is Zeus?

Zeus is de oppergod van de Griekse mythologie. Hij is de hoofdbewoner van de berg Olympus en de zoon van Cronus en Rhea. Zeus was de ultieme rechter en vredestichter. Hij beschermde niet alleen de democratie, de rechtspraak en het gezin, maar hij zag en wist alles. Naast het beschermen van alles en iedereen strafte hij ook wanneer nodig. Mocht je wijsheid nodig hebben kon je altijd terecht bij het orakel van Zeus.

Oppergod Zeus

Jaren na dato komt Zeus achter vreselijke daden die zijn vader heeft verricht. Zijn vader Cronus wilde geen nakomelingen. Na een gevecht tegen Uranus, vertelde hij dat hij Cronus zal worden onttroond door zijn zoons. Cronus op zijn beurt, heeft zijn kinderen daarom van het leven beroofd. Rhea heeft Zeus ongezien kunnen weggeven. Zeus neemt wraak en vermoord zijn vader. Na deze overwinning verdeelt Zeus de wereld tussen zichzelf en zijn overgebleven broers. Hij geeft zichzelf de hemel en zijn broers heersen vanaf dat moment over de zee en de onderwereld.

Attributen van Zeus

De reden waarom Zeus zo machtig was, heeft te maken met de attributen waarover Zeus beschikking had.. Enkele voorbeelden van attributen van Zeus zijn de bliksemschicht, de adelaar, de wereldbol en de scepter. De bekendste hiervan is de bliksemschicht. Naast een belangrijk attribuut is dit ook een oud symbool. Bliksemschichten waren ook al belangrijk bij andere oppergoden die er voor Zeus waren. Zeus kreeg de bliksemschichten na het winnen van gevechten tegen de Titanen

Het liefdesleven van Zeus

Je zou Zeus een ware Griekse casanova kunnen noemen. Door zijn positie en status was het geen probleem om in de smaak te vallen bij verschillende vrouwen. Voor het huwelijk met zijn zus Hera, trouwende hij al met Metis en Themis. Zijn derde vrouw was Mnemosyne. Aan vrouwelijke aandacht geen gebrek.

Kinderen van Zeus

Hij heeft meerdere kinderen verwerkt bij diverse sterfelijke vrouwen en godinnen. Zo is Zeus de vader van de godin van de liefde: Aphrodite. Daarnaast heeft hij een kind verwerkt bij zijn zus, Demeter. Bij haar verwerkte hij Persephone. Met zijn minnares Leto kreeg hij ook nog een tweeling: Apollo en Artemis. 

Meer weten?

Zoals je kunt lezen is Zeus niet alleen de oppergod maar ook een spraakmakend personage. Wil je meer weten over Zeus en zijn bijzondere verhaal? Kijk voor meer informatie op http://www.hanze2017.nl en kom alles te weten over Zeus!

Andere bekeken ook