4 tips voor een goede luchtkwaliteit in je thuiskantoor!

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 4 tips voor een goede luchtkwaliteit in je thuiskantoor!

Sinds de pandemie werken mensen nog vaak vanuit huis. Het nieuwe werken heeft veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Sommige huizen zijn slecht geventileerd waardoor de luchtkwaliteit laag is. Mensen hebben dan meer moeite om zich op hun werk te concentreren. Een slechte luchtkwaliteit kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. Hoe kun je de luchtkwaliteit in je thuiskantoor verbeteren? In dit artikel geven we je 4 tips voor een goede luchtkwaliteit in je thuiskantoor!

Zorg voor frisse lucht

CO2 en een hoge luchtvochtigheid zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid, duizeligheid, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Je kunt je slecht op je werk concentreren en je productiviteit gaat omlaag. Op lange termijn is gebrek aan frisse lucht schadelijk. Je moet daarom regelmatig luchten, door de ramen op te zetten. Daarnaast is het verstandig, om mechanische ventilatie in een thuiskantoor toe te passen. In de wintermaanden kun je ook de ventilatieroosters openen. 

Maak gebruik van een CO2 meter

Het gebruik van een CO2 meter is effectief, omdat het apparaat het CO2-gehalte in de lucht meet. CO2 is een schadelijk gas welke op termijn gezondheidsproblemen kan geven. Het komt vooral in vochtige en benauwde ruimtes voor. Ook uitlaatgassen zorgen voor veel CO2. Slechte ventilatie in huis, veroorzaakt dus ook een hogere dosis aan CO2 in de lucht. Door de luchtkwaliteit met een CO2 meter te meten weet je of de ventilatie voldoende is. Als dat niet het geval is, kun je op tijd ingrijpen. Probeer de concentratie onder de 1000 ppm te houden. 

De meter is het meest effectief, in veelgebruikte binnenruimtes. Denk aan een kantoor, woonkamer en slaapkamer. Het zijn plaatsen waar mensen hoofdzakelijk hun tijd doorbrengen. Een Rovary CO2 meter houdt de luchtkwaliteit gezond. Een lage concentratie zorgt bovendien ook voor het terugdringen van virussen en bacteriën. Je zult dus minder snel ziek worden. De Rovary CO2 meter meldt een te hoge CO2-concentratie in de lucht. Het apparaat laat dan een alarm afgaan. Je kunt direct actie ondernemen door beter te ventileren. 

Meet de luchtvochtigheid met een hygrometer

Een hygrometer kan nauwkeurig de luchtvochtigheid in je thuiskantoor meten. Een te hoge luchtvochtigheid is een voedingsbodem voor schimmels. Ruimtes ruiken muf en je kunt verschillende lichamelijke klachten ervaren. Een te lage luchtvochtigheid zorgt voor een droge huid, irritaties en droge ogen. Het is daarom belangrijk dat er een middenweg tussenzit. De hygrometer meet de waterdamp in de lucht. Je kunt de meter aan de app koppelen en de luchtkwaliteit dagelijks in de gaten houden. Zodra de lucht te vochtig wordt, kun je extra ventileren. Een te droge lucht kan met een luchtbevochtiger verholpen worden. Een percentage tussen de 40-60% is ideaal, voor een goed klimaat in huis.

Plaats planten in je thuiskantoor

Voeg, naast een CO2 meter en hygrometer, extra groene planten aan je thuiskantoor toe. De bladeren geven zuurstof af en helpen mee om het luchtklimaat gezond te houden. Planten staan ook mooi op het kantoor. Ze zorgen bovendien voor rust, meer productiviteit en vermindering van stress.

Andere bekeken ook