Thuiswerkplek inrichten tips

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Thuiswerkplek inrichten tips

Krijg meer gedaan met een goed ingericht bureau thuis, of op het werk. Met deze Interieuradvies tips van MijnInterieurstylist.

Afspiegeling van je persoonlijkheid

Vandaag werd de nieuwe coronamaatregel bekend dat je weer moet thuiswerken. Maar of je nu thuis werkt of op kantoor, je bureau is vaak een afspiegeling van je persoonlijkheid. Sommige werkplekken zijn netjes ordelijk. Andere zijn kleurrijk en hebben veel persoonlijke details. En tot slot zijn er werkplekken waar je het liefst niet in de buurt komt omdat ze zo rommelig en ongeorganiseerd zijn.

Je werkruimte

Voordat we bespreken hoe je jouw bureau het beste kunt inrichten is het goed om even te kijken naar je werkplek of kantoor in het algemeen. Zeker nu veel mensen thuis een werkruimte creëren is het goed om wat thuiswerk tips te geven die je kunnen helpen om die op de juiste manier in te richten.

Tips voor jouw werkruimte:

 • Zorg voor veel en natuurlijk licht
 • Plaats indien mogelijk kamerplanten. Die zuiveren de lucht en hebben een rustgevend effect.
 • Gebruik een goede ergonomische stoel zodat je geen last krijgt van je rug of schouders.
 • Probeer een ruimte te kiezen waar weinig geluid kan doordringen. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan noise canceling headphones te kopen.

De ideale inrichting van je bureau

En nu over naar je bureau – wat je voorkeur ook heeft, jouw werkplek moet je helpen om in alle rust en comfortabel productief te kunnen werken. Want per slot van rekening besteden we heel wat tijd achter ons bureau. Als je snel overweldigd raakt door stapels papier, prulletjes en rondslingerende kabels dan is het tijd om daar wat aan te doen. Ontdek wat onze acht tips zijn om je bureau op de juiste manier in te richten en te organiseren:

1. Volg jouw routine

Veel mensen hebben de neiging om van links naar rechts te werken. Dit betekent in de praktijk vaak dat een telefoon, en laptop vaak aan de linkerkant staan. Vervolgens vindt je in het midden open werkruimte en aan de rechterkant zaken zoals oude documenten. De beste manier om jouw bureau in te delen hangt af van hoe jij werkt. Experimenteer met verschillende indelingen tot je de indeling vindt die de prettigste aanvoelt

2. Ruim je spullen op

Veel mensen hebben de neiging om een berg spullen op hun bureau te laten liggen, maar waarschijnlijk heb je de helft van die spullen niet nodig. We hebben een methode bedacht om te bepalen welke dingen noodzakelijk en nuttig zijn, en welke niet.

 1. Leg aan het begin van je werkweek alle dingen die je niet direct gebruikt op de grond in plaats van op het bureau.
 2. Tijdens je werk mag je terugleggen wat je toch nodig hebt.

De spullen die aan het einde van de week nog steeds op de grond liggen zijn niet essentieel. Berg die spullen ergens anders op zodat ze niet meer voor clutter zorgen op jouw bureau.

3. Houd ruimte vrij

Er is niks zo vervelend als continu schuiven met papieren en bureauartikelen omdat je eigenlijk geen plek hebt. Spreek daarom met jezelf af om een werkruimte vrij te houden waar je ongestoord je armen kunt bewegen zonder dingen om te stoten of aan te raken. Om te zorgen dat je ruimte vrij houdt moet je misschien wat dingen verplaatsen naar een plank of la.

4. Bewaar je documenten online

Papier is nog steeds de grootste boosdoener van een rommelige thuiswerkplek. Dit is dankzij de technologie niet meer nodig, alles kan namelijk online. Digitale hulpmiddelen maken papieren agenda’s takenlijsten en notities overbodig. Het is misschien even wennen, maar als je een maal de programma’s hebt gevonden die het beste bij jou passen zul je zien dat je niet meer zonder kunt.

5. Voorkom clutter

Zelfs als het bureaublad zelf ordelijk is, kun je alsnog afgeleid worden door dingen die je zelf hebt aangebracht. Er zijn mensen die heel hun thuiswerk bureau vol hebben geplakt met post-its, of mensen die hun hele pennenbak vol hebben zitten met vrolijk kleurende pennen. Er zijn mensen die daar goed tegen kunnen maar voor veel mensen zorgen dit soort zaken voor onnodige afleiding en onrust. Probeer de zogenaamde clutter dus te vermijden.

6. Houdt je bureau schoon

Maak er een gewoonte van om je bureau, toetsenbord, beeldscherm en telefoon regelmatig schoon te maken. Een frisse, stofvrije werkplek verbetert je humeur en verhoogt je productiviteit.

7. Onder je bureau

Onderschat het belang van beenruimte niet. Al die snoeren en kabels onder je bureau dragen niet alleen bij aan de chaos, ze zijn ook een veiligheidsrisico. Gebruik klittenband en kabeltunnels om verwarring te voorkomen en je voeten meer bewegingsruimte te geven. En als je de vloer gebruikt om stapels dossiers op te slaan, verplaats ze dan naar een archiefkast of, beter nog, digitaliseer ze en versnipper de papieren.

8. Voeg iets persoonlijks toe

Een opgeruimde werkplek betekend niet dat het een steriele werkplek hoeft te zijn. Je mag best wat leuke dingen toevoegen die jouw werkplek persoonlijk maken en je blij maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een foto van je kinderen, vrienden of partner, een mooi citaat of een schilderij dat je mooi vindt.

Een opgeruimd bureau

Een opgeruimde werkplek helpt je om meer gedaan te krijgen, omdat je weet waar alles ligt, niet overweldigd wordt door visuele afleiding en je kunt concentreren op de taak die je moet uitvoeren. Bovendien helpt een opgeruimd bureau bij het creëren van positieve energie en enthousiasme voor je werk, en je dag in het algemeen.

Andere bekeken ook